Bovenkant menu

Home > Theorie en ontstaan van AGA's > Immunoglobulinen

Wat zijn Immunoglobulinen?

Immunoglobulines (afgekort Ig), ook antistoffen of antilichamen genoemd, zijn eiwitten die door de mens en andere gewervelde dieren worden geproduceerd als antwoord op het binnendringen in het lichaam van een lichaamsvreemde stof of lichaamsvreemde cellen. De binnendringende deeltjes, die door het lichaam als gevaarlijk worden beschouwd, heten antigenen. Na het eerste contact met het antigeen wordt de antistof aangemaakt. Dit wordt het sensibiliseren genoemd (dit noemen we -taggen- [dit spreek je uit als -tekken-]

Lab antilichamen

De vorm van de immunoglobulines wordt speciaal aangepast aan de vorm van het antigeen. Ze komen vervolgens terecht in het bloed en in de extracellulaire vloeistof van de weefsels. Komt hetzelfde antigeen later opnieuw in het lichaam terecht, dan wordt dit direct herkend en kunnen er snel nieuwe antistoffen worden bijgemaakt. Immunoglobulinen behoren tot de globulinefractie van het bloed en vormen een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem

Immunoglobulinen

Dit gaat met voedingsmiddelen net zů. Je lichaam reageert op dezelfde wijze tegen voedingsmiddelen. Wanneer jouw immuunsysteem een bepaald voedingsmiddel heeft getaggd, dan zal jouw immunoglobulinen deze voedingsstof voor altijd herkennen en voor altijd moeten reageren.

Basis-ketenstructuur van immunoglobulinen

Basis-ketenstructuur van immunoglobulinen. N is amino uiteinde en C is carboxy uiteinde van de keten. Rood zijn de disulfidebruggen.

Lees verder in een van de volgende categoriŽn:

- Opbouw immunoglobulinen
- IgG
   - Hoe ontstaat IgG reactie?
   - Hoe hebben voorouders IgG reactie verkregen?
   - Is IgG reactie voor altijd?
   - Hoe worden IgG reacties bepaald?
- IgM
- IgA
- IgD
- IgE
- Wat doet IgG met antigenen?