Bovenkant menu

Home > Onderzoek naar AGA's > Toekomst: Preventieve geneeskunde, zal dat de nieuwe geneeskunde zijn?

Toekomst: Preventieve geneeskunde, zal dat de nieuwe geneeskunde zijn?

Bij het ouder worden, gaat onze alvleesklier (pancreas) zeker ook degenereren en verminderd zijn capaciteit en loopt de hoeveelheid en kwaliteit van zijn enzymen terug. Dit betekent dat bij het ouder worden de reacties op een aantal voedingsstoffen opnieuw dienen te worden gecontroleerd. Zo een stof is -lactose-. Lactose zit in melk (melksuiker) en wordt in ons lichaam afgebroken 'geknipt' met behulp van het enzym -lactase-.

Bij het ouder worden zien we dan ook vaak dat de productie van het enzym lactase terugloopt, je gaat minder lactase aanmaken in de alvleesklier. Dit is erfelijk bepaald. Zo kan dit uiteindelijk tot een te kort aan lactase leiden (lactase deficiŽntie) en kun je lactose niet meer in grote hoeveelheden afbreken of zelfs helemaal niet meer. Je krijgt dan klachten, je wordt ziek. Een nieuwe alimentaire geÔnduceerde aandoening ontstaat. Je zal dan lactose vrij moeten gaan eten en drinken om weer te kunnen genezen.

Door iedere 5 tot 10 jaar dit te onderzoeken, kun je dit voorkomen (preventie). Dit is Preventieve geneeskunde.

Juist nu we allemaal steeds ouder worden en tot op hoge leeftijd voor ons zelf moeten blijven zorgen en de medische- en gezondheidszorg kosten hoog zijn opgelopen en onbetaalbaar dreigen te worden, zal preventieve geneeskunde een must worden. De overheid is hiervan al overtuigd.

Tot voor kort was preventieve geneeskunde niet interessant in de geneeskunde. Je kon er geen geld voor krijgen voor wetenschappelijk onderzoek en dus zijn er maar weinig wetenschappers er mee bezig. Maar dat zal spoedig veranderen, onze zorg wordt te duur en dus worden we gedwongen tot preventieve geneeskunde over te gaan.

Preventieve geneeskunde wordt de nieuwe geneeskunde. Alimentaire geÔnduceerde aandoeningen behandelen en voorkomen is preventieve geneeskunde, dus dat is de nieuwe geneeskunde.

Zoals Hippocrates het al stelde: "laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding".